- Σβυτς
- (Schwyz). Πόλη (12 400 κάτ.) της κεντρικής Ελβετίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου ομόσπονδου κράτους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 516 λίγο στα Α της λίμνης των Τεσσάρων Καντονιών και στους πρόποδες του Μύτεν. Η φήμη του Σ. είναι συνδεμένη με το ρόλο που έπαιξε η μικρή αυτή πόλη στην ιστορία της Ελβετικής Ομοσπονδίας. Πραγματικά γεννήθηκε από τη συμμαχία μεταξύ των καντονιών Σ., Ούρι και Ούντερβαλντεν που συνάφθηκε το 1144 κι ανανεώθηκε το 1206 και το 1291, και πήρε το όνομά της από το Σ. προς τιμήν των ηρωικών κατοίκων της, οι οποίοι το 1308 συνέβαλαν στη νίκη κατά τη μάχη της Μοργκάρτεν εναντίον του δούκα Λεοπόλδου, της Αυστρίας. Μεταξύ των μνημείων της είναι το δημαρχείο (1592) και ο ρυθμού μπαρόκ ναός του Άγιου Μαρτίνου.
Το ομόσπονδο κράτος (908 τ. χλμ., 110000 κάτ.) έχει την ίδια έκταση με το ομώνυμο καντόνιο και συνορεύει με τα καντόνια Ζυρίχης προς τα ΒΔ, Σανκτ Γκάλλεν προς τα ΒΑ, Γκλάρους προς τα Α, Ούρι προς τα Ν, Νιντβάλντεν προς τα ΝΔ, Λουκέρνης και Τσουγκ· προς τα Δ. βρέχεται από τις λίμνες Ζυρίχης, Τσουγκ και Τεσσάρων Καντονιών, και διαρρέεται από τους ποταμούς Zu, και Μουότα. Ο πληθυσμός, που μιλά κατά το μεγαλύτερο μέρος τη γερμανική και πρεσβεύει τη ρωμαιοκαθολική θρησκεία, ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία βοοειδών, την εκμετάλλευση των δασών,τη βιομηχανία (ειδών διατροφής, υφαντουργίας, ξυλείας) και τον τουρισμό. Εκτός από το Σ., άλλο σπουδαίο κέντρο είναι η Αιν-ζήντελν (10000 κάτ.), γνωστή για την παλιά μονή των βενεδικτινών (9ος αι.).
Σβυτς: το κολέγιο Μαρίας Χιλφ, επιβλητικό κτίριο του 19ου αιώνα, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Η ελβετική αυτή πόλη έχει διατηρήσει σχεδόν άθικτα τα κυριότερα κτίρια του ιστορικού πυρήνα της.
Τα ρεύματα αέρα ταράσσουν τη λίμνη στο καντόνιο του Σβιτς (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.